Despre mine

Denisa Andreea

Blogs Home » Life » Sanatate » Totul Bio

Totul Bio

Sfaturi de sanatate, beneficii, retete sanatoase.



Articole Blog

01. Paste cu sos de avocado si nuci pecan prajite - Dec 11, 2019 7:28:00 PM

Cremoasa, lejera, aromata, cu un gust usor afumat. Cam acestea sunt doar cateva cuvinte in care putem descrie aceasta reteta vegana de paste cu sos de avocado si nuci pecan prajite.

Paste cu sos de avocado si nuci pecan prajiteSursa foto: Veganricha.com

Ingrediente:1 avocado mare, bine copt;2 catei de usturoicateva frunze proaspete de busuioc (aprox. 5 g) + cateva pentru ornatcoaja de o jumatate de lamaie2 linguri de suc de la o lamaie2 lingurite de ulei de masline extra virgin185 ml de apao lingurita de fulgi de drojdie inactivasare si piper dupa gust
Ingrediente pentru nucile pecan prajite:50 g de nuci pecan taiateo lingurita de ulei (preferabil ulei de cocos)o jumatate de ligurita de boia de ardeiun sfert de lingurita de pudra de usturoiun varf de lingurita de oreganoun varf de lingurita de sare
Preparare:Pune la fiert pastele/spaghetele conform instructiunilor de pe ambalaj.
Intr-un blender / chopper, pune avocado-ul cu restul ingredientelor si mixeaza. Mai adauga apa daca sosul este prea solid. Condimenteaza dupa gust.
Nucile pecan pot fi prajite atat la cuptor cat si intr-o tigaie pe aragaz. Daca alegi sa le prajesti la cuptor, amesteca nucile cu uleiul si cu condimentele si pune-le intr-o tava pentru 15-20 minute la 180 grade Celsius. Daca le prajesti pe aragaz, adauga uliul si nucile si amesteca din cand in cand aprox. 4 minute. La final adauga condimentele si amesteca bine.
Ameseca pastele cu sosul de avocado, adauga deasupra nucile pecan, cateva frunze de busuioc si coaja de lamaie.

Vezi aici mai multe retete cu avocado.




02. Retete cu avocado - Dec 5, 2019 8:10:00 PM
Fructul de avocado contine peste 20 de vitamine si minerale printre care se numara: potasiu (ajuta la reglarea tensiunii arteriale), luteina (efecte benefice pentru sanatatea ochilor), acid folic (crucial pentru gravide si pentru refecerea celulelor rosii. Acesta este si o buna sursa de vitamine din complexul B, care ajuta la combaterea bolilor si a infectiilor, vitaminele C si E, plus alti nutrienti si oxidanti care ajuta si la prevenirea cancerului. Avocado este bogat in grasimi sanatoase si fibre si are un continut scazut de zahar sau glucide. In plus, este si foarte satios. Citeste aici mai multe despre beneficiile si valorile nutritionale ale avocado-ului.


Cum se consuma avocado?
Cel mai adesea, avocado-ul se consuma in stare cruda, raw, ca atare sau in salate, sucuri, smoothie sau diverse sosuri si piure-uri raw. Acesta poate fi consumat si de catre bebelusii de peste 6 luni, fiind foarte benefic pentru buna dezvoltare a organismului acestora. Mai multe despre beneficiile acestuia pentru bebelusi, precum si retete pentru diversificare cu avocado gasesti pe blogul nostru.


Cand se consuma avocado?
Avocado-ul este un fruct foarte versatil si poate fi consumat atat la micul dejun sub forma de toast, in sandwich, feliute langa ouale ochiuri sau in diverse smoothie-uri, la masa de pranz sub forma de guacamole, paste si avocado, in diverse salate, precum si la cina sub forma de salata.

Cand stii ca un avocado este copt?
In supermarketuri, avocado se gaseste in doua varainte: crud si ready-to-eat sau gata pentru a fi consumat. Daca alegi varianta cruda, acesta trebuie lasat la copt pentru 3-7 zile pana cand coaja acestuia devine inchisa la culoare, iar suprafata devine moale la atingere. Pentru a accelera procesul de coacere, pune avocado-ul intr-o punga de hartie impreuna cu cateva banane si nu mai mai trebuie sa astepti o vesnicie pana se coace. O alta modalitate de a verifica daca este copt, este a rupe codita acestuia. Daca se desprinde greu, atunci mai trebuie lasat la copt. Daca s-a desprins usor si la capat avocado-ul are o culoare verde-deschis este gata pentru a fi servit.😊 In schimb, daca culoarea acestuia este maro, s-ar putea ca avocado-ul nostru sa fie mult prea copt.Sursa foto: Albertonrecord.co.za

RETETE DE SOSURI GUACAMOLE
Printre cele mai cunoscute retete cu avocado se numara sosurile guacamole. La baza lui, sosul guacamole a fost inventat de catre azteci pe teritoriul actual al Mexicului. Ei foloseau doar fructe de avocado bine coapte si sare de mare. Intre timp, reteta a evoluat, astazi existand sute a variante a clasicului guacamole. Retete clasica de guacamole contine, pe langa avocado doar: rosii, usturoi, ceapa rosie, frunze de coriandru, ulei de masline, suc de line, sare, piper, fulgi de chili.
Vezi mai jos colectia noastra de sosuri guacamole:Guacamole - reteta clasica a lui Jamie OliverSos guacamole pentru bebelusii de peste 8 luniToast/paine prajita cu sos guacamole, spirulina si ananas

RETETE PENTRU MICUL DEJUN CU AVOCADO
Fiind o sursa excelenta de grasimi sanatoase si alti nutrienti, avocado-ul reprezinta unul dintre ingredientele de baza pe care ar trebuie sa le incluzi in meniul tau. Combina-l cu o felie de paine prajita, cu oua fierte sau oua ochiuri, alaturi de branza/cascaval si alte alte legume de sezon.

Daca avocado-ul este bine copt, zdrobeste-l cu furculita, adauga sare si piper dupa gust si serveste sosul obtinut pe o felie de paine prajita. Il mai poti combina si cu rosii cherry, ardei sau niste branza feta.

Toast/paine prajita cu sos guacamole, spirulina si ananas


RETETE DE SALATE CU AVOCADO
Atunci cand iti doresti sa servesti avocado la masa de pranz, cea mai buna alegere este sa-l incluzi intr-o salata. In cazul in care faci acasa salata si o iei cu tine la job, indicat ar fi sa pui avocado inainte de servire deoarece oxideaza destul de repede sau poti sa-l pui si dimineata inainte de plecare si sa-l stropesti cu putina zeama de lamaie.Salata vegana de quinoa cu avocado si baby spanacSalata vegana rapida si economica de cartofi si avocadoSalata vegana de quinoa cu avocado, perfecta pentru vara


RETETE DE PASTE CU AVOCADO
Paste si avocado? Daaa, suna yummy, atat pentru iubitorii de paste cat si pentru cei care doresc sa incerce ceva nou. Tu le-ati incercat? Daca nu, vezi mai jos ce bunatati te asteapta.
Paste cu sos de avocado si nuci pecan prajitePaste cu sos pesto cremos cu avocado


RETETE DE SMOOTHIE CU AVOCADO
Smoothie-urile reprezinta o modalitate excelenta de a te bucura de toti nutrientii pe care acest fruct ii contine. In plus, exista nenumarate combinatii in care il poti folosi. Iata recomandarile noastre:Smoothie proteic cu afine, avocado, lapte de migdale si seminte de chiaSmoothie cu avocado, cacao, afine si spirulinaSmoothie cu avocado si spirulina [efect antioxidant]Smoothie detoxifiant cu broccoli, spanac, avocado si spirulina


DULCIURI CU AVOCADO
Chiar daca retetele de deserturi cu avocado nu sunt asa de des intalnite, creativitatea si dorinta de experimentare nu cunoaste limite.Inghetata cu avocado, miere si lapte de cocos







03. Ce inseamna bucatarie moleculara? + tehnici si restaurante unde gasesti mancare moleculara - Nov 20, 2019 7:33:00 PM
Ce este gastronomia moleculara?
Cuvantul molecular ne duce cu gandul la un laborator de chimie unde experimentam tot felul de reactii dintre diverse elemente. In ceea ce priveste bucataria, mancarea moleculara se refera studierea proceselor fizice si chimice din spatele unui preparat, de catre bucatari profesionisti impreuna cu oameni de stiinta.
Bucataria moleculara a luat fiinta la inceputul anilor '80, cand chimistul francez Hervé This a inceput sa studieze procesul de fabricatie al alimentelor, prima lui intrebare fiind: "De ce se taie maioneza?" A incercat sa inteleaga procesul chimic care duce la acest "eveniment nefericit" din viata oricarei gospodine. Apoi au urmat alte cateva sute de studii si uite asa a aparut bucataria moleculara.
Cel care a dus gastronomia moleculara pe culmile succesului este seful spaniol Ferran Adria prin faimosul restaurant El Bulli din Costa Brava, restaurant cu 3 stele Michelin. “Luaţi un fel de mâncare cunoscut de toată lumea şi transformaţi toate ingredientele: textura, forma sau temperatura. Descompusă în acest fel mâncarea îşi păstrează esenţa iniţială, dar forma este radical schimbată faţă de origini”, spune Ferran Adria în cartea El Bulli 1994-1997. 
Astfel, gastronomia moleculara sau bucataria experimentala are ca si scop utilizarea de noi tehnici de transformare culinara prin procese precum, macerare, caramelizare, coacere dubla si folosirea de noi ingrediente, observandu-se toate procese fizice si chimice implicate in pregatirea unui astfel de preparat.
Bucatarie molecularaSursa foto: Splice-bio.com
Sferificarea - una dintre cele mai folosite tehnici din bucataria moleculara
Procesul de sferificare are la baza 2 ingrediente principale:Alginatul de sodiu - acesta face parte din familia polizaharidelor si se regaseste in peretii celulelor algelor maronii, iar in contact cu apa devine semi-vascos.Clorura de calciu - este o sare cristalina usor solubila in apa.Vezi in video-ul de mai jos o reprezentare a tehnicii de sferificare. Ce zici de "caviar" de pepene, mar sau miere?



Restaurante unde gasesti mancare moleculara
Unul dintre cele mai renumite restaurante unde poti degusta bucataria de avangarda este The Artist din Bucuresti. Chef-ul si co-proprietarul restaurantului este olandezul Paul Oppenkamp, fost chef executiv pe cel mai mare yacht privat din lume “The World”. Restaurantul in gasesti in Centrul Vechi pe Nicolae Tonitza, 13.
caracatita - restaurant The ArtistSursa foto: Tripadvisor.com






04. Bilute proteice cu fulgi de ovaz, unt de arahide si fulgi de ciocolata - Nov 15, 2019 2:16:00 PM
Aceasta reteta de bilute proteice cu unt de arahide, fulgi de ovaz, fulgi de cocos si fulgi de ciocolata, este perfecta ca si snack de luat la birou si savurat intre mese sau dupa antrenament/sala.

Ai nevoie de putine ingrediente, se prepara usor, nu necesita coacere, asa ca, treci rapid la treaba! 😄💪

Bilute proteice cu fulgi de ovaz, unt de arahide si fulgi de ciocolataSursa foto: Mycrazygoodlife.com
Ingrediente:180 g de fulgi de ovaz90 g de fulgi de ciocolata / chocolate chips50 g de fulgi de cocos125 g de unt de arahide25 g de miere sau sirop de artaro lingurita de extract de vanilie
Preparare:Intr-un bol mare amesteca fulgii de ovaz, cu fulgii de cocos si cei de ciocolata.
Adauga untul de arahide, mierea si vanilia si amesteca pana rezulta o compozitie omogena.
Pune totul la rece aproximativ o ora in frigider.
Ruleaza apoi bilute de marimi potrivite.
Pot fi pastrate la rece in recipiente de sticla. 



05. Retete cina pentru bebelusii de peste 8 luni - Nov 15, 2019 11:15:00 AM
Odata cu introducerea alimentelor solide in alimentatia bebelusului, lucrurile incep sa se schimbe? Printre cele mai frecvente intrebari pe care proaspetele mamici si le pun legate de masa de cina a celui mic, se numara alimentele recomandate, echilibru nutritional, cat de consistenta trebuie sa fie cina, etc. Cisteste in continuare pentru a afla care sunt principiile de baza dupa care sa te ghidezi in prepararea unei cine satioase pentru bebe.

Sursa foto: Parents.com
Ce alimente sunt recomandate pentru masa de cina a bebelusului?
Medicii pediatri recomanda pentru cina bebelusului alimente care ofera senzatia de satietate, dar nu solicita excesiv sistemul digestiv al celor mici in timpul noptii. Printre recomandari se numara legumele (sub forma de piure, budinca, sufleu, supa crema), fructele (piure-uri in special), pastele (in combinatie cu legume, smanatana, branzica) si lactatele (mamaliga cu branzica/iaurt). Alimentele bogate in proteine de origine animala si grasimi sunt recomandate pentru masa de pranz (peste, carne, ou).

Printre cele mai eficiente combinatii pentru masa de cina se numara piure-urile din legume de sezon (dovleac, dovlecel, broccoli, conopida, mazare, cartof) la care sa adaugi cartof dulce fiert sau copt la cuptor, orez fiert, paste, mei. Acestea sunt bogate in carbohidrati care sunt destul de satiosi si ii permit bebelusului sa doarma toata noaptea. Iata aici o lista de piureuri de legume potrivite pentru bebe:
Piure de conopida3 retete de piureuri de legume sanatoase pentru bebelusi si copiiPiure de sfecla rosiePiure de broccoliPe langa piure, la fel de recomandate sunt si retetele de supa crema. Opteaza pentru legume proaspete de sezon sau combinatii de mai multe legume. Iata aici cateva recomandari:Supa crema de conopidaSupa crema de sfecla rosieSupa crema de broccoliSupa crema de dovleac (copt) pentru bebelusi


06. Briose cu mere, banane si morcov pentru bebelusi si copii [retata fara zahar] - Nov 15, 2019 7:58:00 AM

Briosele sunt o reteta mereu la indemana: gustoase si usor de preparat. In plus, sunt perfecte atata pentru micul dejun cat si pentru gustare.

Aceasta reteta de briose cu banane, mere si morcov va fi o adevarata incantare pentru cei mici. Banana si morcovul le vor da un gust dulce acestor briose, asa ca, nu mai este nevoie sa adaugi zahar, in plus vor fi si pe placul celor mici. Sunt usor de preparat, putand fi savurate si de cei mari 😊

Briose cu mere, banane si morcoviSursa foto: Mykidslickthebowl.com

Ingredinte:150 g de mere curatate si taiate cubulete1 morcov (aprox. 100 g)1 banana mica bine coapta2 oua1 lingurita de vanilie50 g unt topit sau ulei160 g faina1 1/2 lingurita de praf de copt

Preparare:
Preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius.
Curata morcovul si pune-l intr-o cratita cu putina apa impreuna cu merele taiate cubulete si fierbe-le pentru 5-6 minute.
Intre timp, adauga banana intr-un castron si zdeobeste-o cu furculita. Adauga ouale, vanilia si untul sau uleiul.
Adauga apoi morcovul si merele pasate peste celelalte ingrediente si amesteca-le bine.
Dupa ce ai obtinut o compozitie omogena, adauga si faina si praful de copt si omogenizeaza din nou.
Pune compozitia intr-o tava speciala de briose, iar in functie de dimensiunea acesteia (normala sau mini) iti vor iesi intre 12-30 de briose.
Coace-le pentru aproximativ 25-30 de minute.
Pot fi pastrate la frigider pentru aproximativ 3 zile.


Vezi si alte retete de briose:Briose cu banane, capsune si iaurt grecescReteta simpla de briose cu bananeBriose sanatoase cu fulgi de ovaz, zucchini si morcoviBriose fara zahar cu banane si afine pentru bebelusi si copiiBriose sarate cu branza Cheddar si spanac




07. Briose fara zahar cu banane si afine pentru bebelusi si copii - Nov 15, 2019 7:33:00 AM

Bebelusii vor adora aceasta reteta! Aceste briose sunt sanatoase, nu contin zahar, iar banelele bine coapte vor echilibra perfect gustul acestora. Din compozitia de mai jos iti vor iesi aproximativ 30 de mini briose. Daca bebelusul are peste 12 luni, poti inlocui untul cu uleiul iti poti inlocui si cu ulei de cocos care este mult mai sanatos.

Briose cu banane si afineSursa foto: Mykidslickthebowl.comIngrediente: 2 banane medii bine coapte30 de afine2 oua1 lingurita de vanilie100 g ulei sau unt topit160 g faina 1 1/2 lingurita de praf de copt
Preparare:
Intr-un castron adauga bananele si zdrobeste-le cu furculita.
Adauga ouale, vanilia si untul sau uleiul.
Amesteca-le bine cu un blender sau cu ajutorul unui robot de bucatarie.
Adauga faina si praful de copt. Mai amesteca inca 30-60 de secunde.
Cu o lingura pune din compozitie intr-o forma speciala de briose. Deasupra adauga cate o afina. 
Pot fi pastrate la frigider intr-o caserola etans pana la 3 zile.


Vezi si alte retete de briose:Briose cu banane, capsune si iaurt grecescReteta simpla de briose cu bananeBriose sanatoase cu fulgi de ovaz, zucchini si morcoviBriose sarate cu branza Cheddar si spanacBriose cu mere, banane si morcov pentru bebelusi si copii



08. De ce sa consumi o lingurita de ulei de cocos dimineata? - Nov 13, 2019 8:42:00 PM
Uleiul de cocos este considerat un superaliment si una dintre cele mai importante surse de grasimi  sanatoase. Este bogat in acizi grasi cu lant mediu care contribuie la stimularea metabolismului si ajuta la arderea grasimilor.

Pe langa multiplele beneficii pe care uleiul de cocos le are pentru sanatate (mentinea sub control a greutatii corporale, scaderea colesterolului rau, mentinerea igienei orale, stimuleaza functiile creierului, combate diverse bacterii si virusuri din corp, etc.), acesta mai poate fi folosit si in cosmetica, bucatarie si gospodarie. Mai multe despre multiplele sale intrebuintari puteti citi si in urmatorul articol: Uleiul de cocos - 101 intrebuintari surprinzatoare pentru sanatate, frumusete si gospodarie.

Ulei de cocosCare sunt efectele consumului de ulei de cocos dimineata pe stomacul gol?
Consumul unei lingurite de ulei de cocos bio/certificat organic pe stomacul gol are contribuie la diminuarea stratului de grasime abdominala si la mentirea siluetei. 
Nu te gandi ca acesta va face minuni din prima saptamana! Inarmeaza-te cu multa determinare si rabdare, iar rezultatele nu vor intarzia sa apara. Axeaza-te si pe un regim alimentar echilibrat, bogat in fructe si legume proaspete, combinat cu putina miscare si sport.


Include o lingurita de ulei de cocos in cafeaua de dimineata
Daca ti se pare prea complicat sa consumi uleiul de cocos ca atare, poti sa introduci o lingurita de ulei bio in cafeaua ta de dimineata. Acesta poate fi o alternativa la clasicul lapte, insa, daca vrei sa tii kilogramele sub control, ai grija la zahar. 
Uleiul de cocos ii va da cafelei o aroma delicata in timp ce tu te vei bucura de toate beneficiile acestuia. Pe langa stimularea metabolismului, uleiul de cocos are si efecte energizante. Cum ai putea sa-ti incepi ziua altfel decat intr-o forma maxima si plina de energie? 😊 Iata aici si reteta: Cum sa prepari cafea cu ulei de cocos?



09. Piure de mere si curmale pentru bebelusii de peste 8 luni - Nov 10, 2019 5:42:00 PM
Cand pot fi introduse curmalele in alimentatia bebelusului?
Curmalele sunt niste fructe exotrice extrem de nutritive. Acestea sunt bogate in proteine, antioxidanti, fibre, vitamine si minerale. Printre cele mai importante vitamine continute de acestea, se numara:complexul de vitamine Bvitamina Avitamina Kiar printre minerale, se numara:calciuzincfosformagneziucuprupotasiuseleniuAstfel, curmalale reprezinta o sursa importanta de nutrienti pentru buna dezvoltare a bebelusului, chiar daca acestea sunt oferite mai rar in primii ani din viata.
Printre principalele beneficii ale curmalelor pentru sanatatea bebelusului se numara:imbunatatirea digestiei, in cazul in care copilul se confrunta cu probleme de constipatie;energizeaza organismul si imbunatatesc sistemul imunitar;combat anemia;previn cariile dentare;
Cum sa alegi cele mai bune curmale?
Atunci cand alegi curmale pentru bebelus, asigura-te ca acestea provin din surse sigure si contin doar fructul deshidratat, fara adaos de zahar, ulei, conservanti si alte chimicale. Le gasesti si online in majoritatea magazinelor naturiste, iar unul dintre acestea este Vegis.ro.

Cand si cum pot fi servite curmalele bebelusului?
Curmalele pot fi servite sub forma de piure, sos sau ca inlocuitor pentru zahar incepand cu varsta de 8 luni. Acestea pot fi servite atat dimineata, cat si la gusturea de la ora 10.


Piure de mere si curmale
Sursa foto: Kitchentreaty.com50 g de curmale curatate de samburiun mar mediulapte matern sau apa
Preparare:Curata curmalele de samburi si pune-le la inmuiat in apa calduta pentru 3-4 ore.Curata marul de coaja si seminte, taie-l cubulete si pune-l la fiert pana devine moale.Dupa ce s-au inmuiat si curmalele, adauga-le intr-un blender impreuna cu marul fiert si mixeaza pentru cateva secunde.Penru o consistenta mai lichida, adauga putin lapte matern sau apa.Poate fi pastrat la frigider pentru 2-3 zile intr-un borcan de sticla inchis ermetic.




10. Supa crema de castane cu cartofi - Oct 29, 2019 7:00:00 PM
Castanele pot fi consumate si sub alte forme, nu doar prajite, in deserturi sau piure. Daca nu ai incercat inca supa crema de castane, trebuie sa o treci neaparat de lista. Aceasta are un gust fin si se prepara usor cu doar cateva ingrediente. Cu siguranta ii vei incanta si surprinde pe cei dragi!

Supa crema de castaneSursa foto: Nutrifree.it
Ingrediente:200 g de castane prajite si curatate de coaja400 g de cartofio ceapa alba potrivita500 ml de supa de legume200 g smantana vegetala (daca nu esti vegan, poti folosi si smantana de origine animala)1 lingura de ulei de maslinesare, piper si condimente dupa gust optional: cateva tulpini de chives sau arpagic taiate rondele
Preparare:Taie ceapa solzisori si caleste-o intr-o cratita pana cand devine sticloasa.Adauga apoi castanele, cartofi taiati cubulete si supa de legume.Fierbe pana cand cand se inmoaie apoi adauga totul intr-un blender impreuna cu smantana si condimentele.Serveste imediat.Deasupra poti adauga cateva rondele de foi de arpagic.
Cu siguranta iti va incanta papilele gustative. Musai sa ne spui cum a fost! 😍




11. Reteta traditionala de dulceata de gutui - Oct 29, 2019 6:01:00 PM
Daca tot este in toi sezonul gutuilor, de ce sa nu ne bucuram de savoarea si aroma acestora si in sezonul rece? Asa ca, da-ti fuga la piata, cumparati cele mai frumoase si parfumate gutui si haide-ti sa trecem la treaba! 😊

dulceata de gutui
Ingrediente:2 kg de gutui0,5 kg de zahar2 lamaiun praf de sareoptional: mai poti adauga si coaja de la o lamaie (Atentie! ai grija ca aceasta sa provina de la  lamai ecologice sau lamai care au specificat ca poate fi consumata si coaja)
Preparare:Curata gutuiele de coaja si cotoare. Taie-le cubulete si adaugale intr-o cratita.Coaja si cotoarele adauga-le intr-o alta cratita, adauaga apa cat sa le acopere si pune-le la fiert. Daca e nevoie, mai poti completa pe parcurs.Dupa ce au fiert, strecoara sucul obtinut si adauga-l peste gutuile cubulete impreuna cu zaharul, sucul de lamaie, sarea si 1 l de apa plata sau de izvor. (Pentru a nu se oxida, pastreaza gutuile in apa rece pana fierb cojile si cotoarele).Fierbe la foc mic, amestecand sa nu se prinda de fundul vasului panca cand capata consistenta dorita.Pentru a vedea daca se leaga, tine o farfurioara in congelator, iar cand dulceata incepe sa le lege, se scoate farfurioara, se ia o lingurita de dulceata, iar daca aceasta nu se prelinge de pe farfurie, se poate lua de pe foc.Se toarna apoi in borcane bine spalate si uscate, apoi se sterilizeaza la cuptor la 150 de grade pentru 10 minute.Tava cu borcanele se inveleste apoi intr-o patura groasa si se lasa acolo pana se racesc complet.
Aceasta este o reteta veche de dulceata, nu contine conservanti si nici foarte mult zahar. Ideala pentru intins pe o felie de paine prajita cu un, alaturi de o ceasca de ceai sau lapte. Pofta buna! :)


Vezi si alte retete de dulceata:Dulceata de portocaleDulceata de afine fara zaharDulceata de kiwi cu bananeDulceata de kiwi


12. Piure de gutui pentru bebelusi - Oct 23, 2019 4:44:00 PM
Gutuia poate fi introdusa in alimentatia bebelusului incepand cu varsta de 6 luni, mai exact o data cu inceperea perioadei de diversificare. Aceasta este bogata in vitaminele A, B și C, fibre, compusi fenolici, antioxidanti si in minerale precum potasiu, cupru, seleniu, zinc, fosfor, calciu, fier si magneziu, avand in continut scazut de grasimi. Antioxidanti si vitaminele A si C contribuie la intarirea sistemului imunitar, iar continutul de fibre lupta impotriva constipatiei.

Avand in vedere ca suntem in plin sezon de toamna, gutuiele reprezinta o idee excelenta pentru a-i prepara bebelusului o mancarica gustoasa si sanatoasa. Se recomanda ca acestea sa fie coapte in cuptor sau fierte la aburi pentru a-i fi servite celui mic. Ideal ar fi sa introducem in alimentatia acestora fructe si legume proaspete de sezon, asa ca profita din plin de abundenta gutuilor.

gutui

Cum sa prepari un piure de gutuie coapta pentru bebelusi?Alege din piata de la producatorii locali 1-2 gutui bine coapte;Spala-le bine pana cand se duce puful de pe ele;Taile-le in patru si scoate samburii si partea lemnoasa;Aseaza-le apoi intr-o tava tapetata cu hartie de copt;Lasa-le apoi la copt pana cand devin moi aproximativ 20-30 de minute in cuptorul preincalzit la 180 de grade;Dupa ce s-au racit, cu o lingura ia pulpa de pe coaja si pune compozitia intr-un blender si mixeaz-o cateva secunde.
Acest piure de gutui coapte poate fi servit ca atare, sau in combinatie cu biscuiti sau alte fructe: mar, para, banana.




13. Supa crema de dovleac (copt) pentru bebelusi - Sep 25, 2019 6:31:00 PM
Dovleacul este un aliment ideal pentru diversificarea bebelusului deoarece este o sursa importanta de potasiu, fier, proteine, dar si beta-caroten si vitamina A.


De la ce varsta poate fi introdus dovleacul in alimentatia bebelusului?
Dovleacul poate fi introdus in alimentatia bebelui incepand cu varsta de 6 luni. Pe langa supa crema, acesta poate fi oferit si sub forma de piure sau amestecat in cereale sau iaurt. Mai foare fi servit si copt, ca atare sau asociat cu putina carnita de pui.
Supa crema de dovleac (copt) pentru bebelusi Sursa foto: Taste.com.au
Ingrediente:200 g de dovleac (fiert, copt sau fiert la aburi)1 morcov mic1 ceapa micao bucatica de telinaun sfert de ardei graso lingurita de untcateva frunze de patrunjel verde
Preparare:
Curata morcovul, ceapa, telina, ardeiul, taie-le cubulete si pune-le la fiert intr-o cratita cu aproximativ 1 l de apa.Fierbe legumele aproximativ 15 minute, iar dupa ce opresti focul adauga frunzele de patrunjel.Dovleacul fierbe-l separat in apa sau la aburi sau coace-l in cuptor Scurge legumele de apa, fara sa o arunci, adauga-le intr-un blender impreuna cu untul si mixeaza-le. Pentru a obtine consistenta dorita, adauga cate putin din apa in care au fiert legumele.Serveste imediat sau pastreaza la frigider pana la 3 zile.

Vezi si alte retete pentru bebelusi.


14. Cum se fierbe cuscus-ul? - Sep 20, 2019 4:33:00 PM
Ca si regula de baza, cuscus-ul se fierbe in proportie de 1:1 cu apa. De exemplu, pentru o cana de cuscus (o cana de 250 ml), punem o cana de apa.

Cuscus-ul poate fi consumat sub forma de garnitura, in diverse combinatii cu legume sau carne.

Ingrediente pentru prepararea unui cuscus perfect:o cana de cuscuso cana de apa1 lingura de unt sau ulei de maslinesare dupa gustoptional: condimentele favorite (curry, turmeric, garam masala, amestec cajun, paprika, coriandru, chimion, etc.)Intr-o cratita, pune la fiert cana de apa impreuna cu untul sau uleiul, sarea si mirodeniile preferate.Cand apa incepe sa fiarba, pune couscous-ul, amesteca cateva secunde si stinge focul.Lasa 10 minute sa se umfle bine, amstecand din cand in cand pentru a evitarea lipirea boabelor intre ele.
cuscus

Cum sa alegi cel mai bun cuscus?
Daca vrei sa alegi un sortiment sanatos si hranitor, alege-l pe cel din grau dur integral. Il gasesti in majoritatea magazinelor naturiste sau hypermarketuri, iar acesta are boabele mici, precum in poza de mai sus. Online il gasesti pe Vegis.ro.

Retete cu cuscus pe care trebuie sa le incerci:Cuscus cu ciuperci Champignon si spanacSalata in stil grecesc cu cuscus, branza feta si masline




15. De la ce varsta poate fi introdus oul intreg, galbenusul de ou si albusul in alimentatia bebelusului? - Sep 9, 2019 6:45:00 PM
Chiar daca procesul de diversificare incepe de la 6 luni, oul sau mai exact galbenusul de ou poate fi introdus in alimentatia bebelusului incepand cu varsta de 8 luni.

Pentru inceput, ar trebui sa-i dai bebelusului un sfert de galbenus o data la 3 zile, dupa care sa cresti ratia la jumatate de galbenus o data la 3 zile.

De la ce varsta poate fi introdus oul/galbenusul de ou in alimentatia bebelusului?Sursa foto: Momjunction.com

Ce nutrienti contine oul si de ce sunt importanti pentru dezvoltarea bebelusului?
Un ou nu are mai mult de 50-60 de grame, dar plin de nutrienti si proteine de calitate care contribuie la dezvoltarea armonioasa a celui mic.
Pana la varsta de 12 luni nu nu este indicat sa se de ou intreg bebelusului, ci doar galbenus fiert foarte bine. Albusul poate fi introdus doar dupa 1 an deoarece prezinta un risc ridicat de alergii. De asemenea, datorita aportului mare de proteine, este recomandat ca galbenusul sa fie servit in zilele in care cel mic nu consuma carnita.
Astfel, un ou contine: 
Calorii - 70Grasimi - 5gGrasimi saturate - 1,5 gGrasimi trans - 0 gColesterol - 185 mgSodium - 70 mgTotal Carbohidrati - 0 mgFibre dietetice - 0 gTotal Zaharuri - 0 gProteine - 6 gVitamina D - 1 mcgCalciu - 28 mgFier - 1 mgPotasiu - 69 mg

Ce nutrienti contin albusul si galbenusul de ou?
NutrientiAlbusGalbenusProteine3.6 g2.7 gGrasimi0.05 g4.5 gCalciu2.3 mg21.9 mgMagnesiu3.6 mg0.85 mgFier0.03 mg0.4 mgFosfor5 mg66.3 mgPotasiu53.8 mg18.5 mgSodiu54.8 mg8.2 mgZinc0.01 mg0.4 mgCupru0.008 mg0.013 mgMangan0.004 mg0.009 mgSeleniu6.6 mcg9.5 mcgVitamina B10.01 mg0.03 mgVitamina B20.145 mg0.09 mgVitamina B30.035 mg0.004 mgVitamina B50.63 mg0.51 mgVitamina B60.002 mg0.059 mgVitamina B91.3 mcg24.8 mcgVitamina B120.03 mcg0.331 mcgVitamina A0 IU245 IUVitamina E0 mg0.684 mgVitamina D0 IU18.3 IUVitamina K0 IU0.119 IUCarotenoizi0 mcg21 mcgSursa: www.eggnutritioncenter.org

Fierul este important pentru producerea hemoglobinei care la randul ei este responsabila cu furnizarea oxigenului catre toate celulele din sange;Vitamina A - esentiala pentru piele si vedere;Vitamina B12 - protejeaza inima;Vitamina D - esentiala pentru absorbtia calciului si fixarea lui oase;Lecitina - stimuleaza activitatea creierului.
Cu ce combinam oul la bebe?
Oul poate fi asociat cu celeume, lactate, cereale.

O modalitate foarte usoara de a introduce galbenusul in alimentatia bebelusului este de a fierbe un ou foarte tare si de a amesteca o jumatate de galbenus cu lapte matern, formula, morcov fiert bine facut piure sau cu cartof, cartof dulce, conopida;
Pentru bebelusii de peste 10 luni, o alta modalitate ar fi o jumatate de galbens, cu putina branzica de tip cottage cheese si rosioare cherry sau bastonase de ardei sau castravete.
Galbensul de ou de combina foarte bine cu avocado. Mai poti adauga pe langa si cateva bucatele de legume proaspete.

Mai multe retete pe baza de oua pentru copii de peste 6 luni poti vedea si in urmatoarele articole:Idei de mic dejun pentru bebelusii de 8 - 12 luniSos guacamole pentru bebelusii de peste 8 luni




16. Reteta de salam de biscuiti cu stafide si rom - reteta clasica a copilariei - Aug 29, 2019 10:25:00 PM
De cele mai multe ori, gustul salamului de biscuiti este asociat cu gustul copilariei. Pe vremurile acelea, nu existau atat de multe ingrediente si retete de dulciuri, precum avem acces in ziua de astazi. Chiar daca acestea au evoluat si acum gasim tot ceea ce avem nevoie pentru a prepara cele mai sofisticate deserturi, gustul salamului de biscuti pur si simplu ne face sa ne intoarcem in timp si sa ne gandim la vremurile cand mama sau bunica il preparau in special pentru masa de duminica in familie.

Partea buna este ca se prepara usor, nu necesita multe ingrediente si astfel, putem sa-l preparam si noi oricand simtim nevoia unui desert aromat, cremos si care sa ne aduca aminte de vremurile tineretii.

Chiar daca astazi este una dintre cele mai populare retete de deserturi romanesti, la origini, salamul de biscuti este o reteta portugheza si italiana. In limba engleza acesta este cunoscut sub denumirile de chocolate salami sau biscuit salami. Chiar daca reteta originala a fost modificata si adaptata de-a lungul timpului, la baza se afla biscutii polulari, cacao, unt, lapte si rom.

salam de biscuiti cu stafide si romSursa foto: Cookingtheglobe.com

Ingrediente de care ai nevoie pentru prepararea celui mai gustos salam de biscuiti:500 g biscuiti populari sau orice biscuiti mai duri200 ml lapte150 g unt100 g stafide100 g zahar2-3 linguri nuca de cocos3 linguri cacao1 esenta de rom
Preparare:Rupe biscutii cu mana in bucatele mici. Poti sa-i sfarami si intr-un robot de bucatarie insa trebuie sa ai grija ca sa ramana si acele bucatele mai mari de biscuite care dau aspectul salamului.
Intr-o cratita, pune lapte la incalzit, adauga untul si lasa-l la foc mic sa se topeasca. Adauga zaharul si amesteca pana cand se topeste.
Adauga cele doua linguri de cacao si amesteca bine pana cand se omogenizeaza compozitia.
Cand incepe sa fiarba, opreste focul si adauga stafidele in lichidul fierbinte. Adauga esenta de rom si lasa compozitia sa se racoreasca aproximativ 5-10 minute.
Rastoarna apoi compozitia peste biscuitii si amesteca foarte bine cu o lingura de lemn. Lasa apoi 10 minute sa se inmoaie.
Pe masa de lucru pune o folie alimentara de plastic, presara nuca de nocos, pune cu o lingura din compozitie in functie de cate cate baghete de salam doresti sa obtii. Da-i o forma cu ajutorul mainii, presara nuca de cocos si peste compozitie si ruleaza folia pentru a obtine o forma frumoasa de salam.
Da la frigider pentru aproximativ 3 ore sau peste noapte.



17. Reteta originala (traditionala) de salata greceasca - Horiatiki - Aug 11, 2019 11:52:00 AM
Reteta traditionala de salata greceasca sau Horiatiki, asa cum o veti gasi la ea acasa, are putine ingrediente, este super fresh, dar in acelasi timp delicioasa.

Aceasta este cel mai adesea consumata in partea insulara a Greciei, iar printre principalele ingrediente ale salatei originale grecesti se numara: rosiile bine copate, castravetii, ardeii grasi, ceapa si, bineinteles, cremoasa branza feta. Sa nu uitam nici de uleiul de masline extra virgin, atat de popular in aceasta regiune, cat si otetul din vin rosu. Ca si condimente, grecii folosesc doar oregano si sare pentru acest tip de salata.

Reteta originala (traditionala) de salata greceasca - HoriatikiSursa foto: Themediterraneandish.comIngrediente:4 rosii medii bine copate;2 castraveti medii;1 ardei gras verde;o ceapa rosie medie;150 g de branza feta;50 g de masline kalamata;2 linguri de ulei de masline;1-2 lingurite de otet din vin rosu;o jumatate de lingurita de oregno.

Preparare:Taie rosiile in bucati mari;
Castravetele taie-l rondele. Acesta poate fi consumat cu tot cu coaja.
Ardeiul verde taie-l fasii potrivite.
Taie ceapa rosii in rondele, apoi fiecare rondea taie-o in doua jumatati;
Adauga toate ingredintele taiate intr-un bol mare, adauga maslinele si asezoneaza cu sare, ulei de masline si otet.Mixeaza totul incet cu o lingura, avand grija ca legumele sa ramana intregi.
Taie branza feta cubulete si adaug-o deasupra peste salata.
Presara oregno.
Serveste cu paine prajita.

Vezi aici si alte RETETE DE SALATE.






18. Masca pentru curatarea tenului cu ulei de cocos si bicarbonat de sodiu - Jul 23, 2019 5:03:00 AM
Daca iti doresti o masca de fata pentru curatare, 100% naturala, avem cea mai buna solutie pentru tine! Si nu iti trebuie decat 2 ingrediente, ulei de cocos si bicarbonat de sodiu alimentar, pentru a prepara o masca pentru tote tipurile de ten.

Uleiul de cocos este cunoscut pentru efectul sau hidratant si pentru numeroase beneficii pe care le aduce oragnismului si corpului, fiind foarte popular in industria cosmetica.

Bicarbonatul de sodiu alimentar are proprietati antiseptice si antiinflamatorii, astfel ca, daca suferi de un ten gras, acneic, acesta iti va fi de mare folos. In plus, este si un bun exfoliant si echilibreaha nivelul pH-ului pielii.

Masca pentru curatarea tenului cu ulei de cocos si bicarbonat de sodiuSursa foto: Brightside.me
Ingredienteo lingura de ulei de cocos extravirgino lingura de bicarbonat de sodiu alimentar
Pune uleiul de cocos intr-un bol de sticla sau de ceramica si incalzeste-l la aburi pana cand devine lichid. Adauga bicarbonatul de sodiu si omogenizeaza compozitia. Pasta rezultata aplic-o pe fata curata si las-o sa actioneze 5 minute dupa care clateste cu apa calduta si aplica crema pe care o folosesti in mod frecvent.
Repeta acest procedeu de 3 ori pe saptamana pentru cel putin o luna pentru a te bucura de un ten curat si tanar.

Aceasta masca cu ulei de cocos si bicarbonat de sodiu indeparteaza celulele moarte de pe suprafata tenului, inlatura impuritatile, roseata, cicatricile si lupta impotriva acneei. Deoarece bicarbonatul are si rolul de a mentine Ph-ul pielii la un nivel normal, acesta te ajuta sa scapi de cosuri, in timp ce uleiul de cocos are un puternic efect antibacterian.

De unde poti achizitiona ulei de cocos extravirgin?
1. Obio.ro

2. Vegis.ro


amzn_assoc_ad_type = "smart"; amzn_assoc_ad_mode = "search"; amzn_assoc_tracking_id = "188900-20"; amzn_assoc_title = "Shop Related Products"; amzn_assoc_default_category = "All"; amzn_assoc_search_bar = "true"; amzn_assoc_search_bar_position = "bottom"; amzn_assoc_default_search_phrase = "coconut oil"; amzn_assoc_marketplace = "amazon"; amzn_assoc_placement = "adunit0"; amzn_assoc_region = "US";



19. Care sunt cele mai bune surse de acizi grasi Omega-3? - Jul 22, 2019 5:58:00 PM
Alimentatia echilibrata si bogata in acizi grasi Omega-3 contribuie la mentinerea sanatatii creierului si a inimii. Acestia se gasesc atat in produsele de origine vegetala, cat si in cele de origine animale sunt forma de 3 acizi:
acid alfa-linolenic (ALA) - important in preventia bolilor de inima, regleaza presiunea arteriala, si scade colesterolul;acid eicosapentaenoic (EPA) - acesta se gaseste din abundenta in pestele gras (ton, somon, hering, ficat de cod) si in uleiul animalelor marine.acid docosahexaenoic (DHA) - acesta este cunoscut pentru proprietatile pe care le are in dezvoltarea creierului si a ochilor bebelusilor. Se gaseste si in laptele matern, precum si in peste gras (ton, somon, hering, ficat de cod) si in uleiul animalelor marine.
acizi grasi omega 3Sursa foto: Medicalnewstoday.com
Cele mai bune surse de acizi grasi Omega-3 sunt:
Macroul - 5,134 mg / 100 gSemintele de chia - 28 g de seminte de chia contin 4,915 mg de acizi grasi Omega-3Nuci - 28 g de nuci (aprox. 7 bucati) contin 2,542 mgSemintele de in - o lingura de seminte contine 2,338 mgSomonul - 2,260 mg / 100 gAnsoa - 2,113 mg / 100 gUleiul din ficat de cod - o lingura de ulei contine 2,664 mg Heringul - 1,729 mg / 100 gSardinele - 1,480 mg / 100 gSoia - 1,443 mg /100 gCaviar - o lingura de icre contine 1,086 mg Stidiile - 672 mg /100 g
Unde gasesti suplimente alimentare naturale cu acizi grasi Omega-3?
1. Vegis.ro

2. Plantum.ro
3. eMag.ro


amzn_assoc_placement = "adunit0"; amzn_assoc_search_bar = "true"; amzn_assoc_tracking_id = "188900-20"; amzn_assoc_search_bar_position = "bottom"; amzn_assoc_ad_mode = "search"; amzn_assoc_ad_type = "smart"; amzn_assoc_marketplace = "amazon"; amzn_assoc_region = "US"; amzn_assoc_title = "Shop Related Products"; amzn_assoc_default_search_phrase = "omega 3"; amzn_assoc_default_category = "All"; amzn_assoc_linkid = "3710c289247af73e114df41ede3873e8";



20. Care sunt cele mai importante beneficii ale semintelor de chia? - Jul 21, 2019 6:26:00 PM
In ciuda dimensiunii acestora, semintele de chia sunt unele dintre cele mai nutritive superalimente de pe Terra. Acestea contin o multime de vitamine, minerale si antioxidanti benefice atat pentru sistemul nervos cat si pentru intregul organism.

In trecut, semintele de chia reprezentau unul dintre ingredientele de baza din alimentatia maiasilor si a aztecilor, iar cuvantul "chia" in limba mayasa veche inseamna "putere".

beneficii seminte chia
1. Semintele de chia contin foarte multi nutrienti si putine caloriiSemintele de chia contin in proportie de aproximativ 80% carbohidrati sub forma de fibre. In plus, 100 g de seminte contin:
486 kcal16.5 g proteine41.1 g de carbohidrati0 g de zahar34.4 g de fibre (95% dintre fibrele continute sunt insolubile)30.7 g de grasimi3.33 g de grasimi staturate2.31 g de grasimi monosaturate23.67 g de grasimi polisaturate17.83 g de Omega-35.84 g de Omega-6Ca si vitamine si minerale, semintele de chia contin: mangan, magneziu, fosfor, zinc, vitamina B3, potasiu, vitamina B1, vitamina B2.

Semintele de chia contin importante cantitati de acizi grasi Omega-3 si Omega-6. 75% din continutul acestora este reprezentat de acidul alfa-linoleic Omega-3, iar 20% de catre Omega-6.

Semintele de chia nu contin gluten, asa ca, sunt o sursa importanta de nutrienti pentru persoanele cu intoleranta la gluten.


2. Semintele de chia contin foarte multe fibreDin cele 41 g de carbohidrati pe care ii cotin 100 g semintele de chia ii contin, 34 g sunt fibre solubile. Fibrele sunt foarte importante in reglarea tranzitului intestinal, ajuta la mentinrea sanatatii intestinale, au rol in scaderea colesterolului, ajuta la atingerea senzatiei de satietate si protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare.


3. Semintele de chia contin o sursa importanta de acizi grasi Omega-3seminte de chia acid gras omega-3Sursa foto: Uws.edu
Semintele de chia contin acizi grasi Omega-3 sunt forma de acid alfa-linolenic (ALA). Acesta nu este sintetizat de catre oragnismul uman, insa, inainte ca acesta sa fie benefic organismului trebuie sa fie convertit in formele sale active acidul eicosapentanoic (EPA) şi acidul docohexanoic (DHA).


4. Semintele de chia sunt importante in sanatatea sistemului ososContinutul de calciu pe care il contin semintele de chiar este mai mare decat in majoritatea produselor lactate. Astfel, consumate cu regularitate, acestea ii aduc organismului un aport important de calciu. La fel de importante pentru sanantatea oaselor sunt si fosforul, magneziul si proteinele de care semintele de chia le contin.


5. Semintele de chia pot reduce inflamatiile croniceInflamatiile sunt un raspuns al organismului la diverse infectii sau rani. Inflamatiile cronice sunt cel mai adesea asociate cu bolile de inima si cancerului. De cele mai multe ori acestea nu se manifesta prin semne vizibile, insa pot fi depistate prin masurarea markerilor inflamatorii din sange.


6. Semintele de chia sunt usor de introdus in orice plan alimentarAcestea pot fi consumate sub forma de budinca, lasate peste noapte la frigider la inmuiat in lapte, adaugate in terciul de fulgi de ovaz, in smoothie-uri sau in diverse deserturi. Mai pot fi adaugate si in iaurt sau amestecate cu alte cereale. 



21. Reteta de budinca de chia cu lapte de vaca si lapte vegetal - Jul 9, 2019 5:31:00 PM
Semintele de chia sunt unele dintre cele mai nutritive plante de pe Terra, fiind si una dintre principalele ingrediente din alimentatia maiasilor si a aztecilor.  De asemenea, "chia" in limba mayasa veche inseamna "putere". Chair daca astazi cuvantul putere are mai multe intelesuri, cu siguranta, pentru trup si minte aceste seminte sunt o adevarata fabrica de energie. Nu degeaba sunt considerate si superaliment.

Semintele de chia contin in proportie de aproximativ 80% carbohidrati sub forma de fibre. In plus, 100 g de seminte contin:
486 kcal16.5 g proteine41.1 g de carbohidrati0 g de zahar34.4 g de fibre30.7 g de grasimi3.33 g de grasimi staturate2.31 g de grasimi monosaturate23.67 g de grasimi polisaturate17.83 g de Omega-35.84 g de Omega-6Ca si vitamine si minerale, semintele de chia contin: mangan, magneziu, fosfor, zinc, vitamina B3, potasiu, vitamina B1, vitamina B2.
Retete de budinca de chia cu lapte de vaca si lapte vegetal
Cea mai simpla si usor de preparat reteta de budinca de chia
Ingrediente:3-4 linguri de seminte de chia240 ml de lapte de vaca sau lapte vegetal (migdale, soia, cocos, orez, ovaz)topping optional: fructe proaspete sau congelate, granola, fulgi de cocos, dulceata fara zahar, unt de arahide, etc.Preparare:Intr-un bol sau borcan, adauga semintele de chia peste care toarna apoi laptele. Amesteca si lasa deoprte timp de 5 minute, dupa care amesteca din nou.Da la frigider peste noapte sau cu cel putin 30 de minute inainte de servire. Serveste alaturi de toppingul preferat.
Acesta budinca de chia poate fi pastrata la frigider pana la 5-7 zile intr-un vas de sticla inchis ermetic. Este o reteta usor de preparat, perfecta pentru mic dejun sau snack. Poate fi luata usor cu tine si la birou.

Vezi si: Budinca de chia cu matcha









22. Reteta de dulceata de afine fara zahar - Jul 8, 2019 6:49:00 PM
{ "@context" : "http://schema.org", "@type" : "Article", "name" : "Reteta de dulceata de afine fara zahar", "author" : { "@type" : "Person", "name" : "Denisa" }, "datePublished" : "2019-07-08", "image" : "https://1.bp.blogspot.com/-mqmVLT7vS94/XSOPHAXD91I/AAAAAAAABKs/nEIcd0_07tgzWj6K-YUshfSuxgGDQKubQCLcBGAs/s640/1436561381_8469523864_b.jpg", "articleSection" : "Aceasta dulceata de afine fara zahar merge de minune alaturi de o portie sanatoasa de clatite americane cu fulgi de ovaz si banane, ca si topping pentru iaurt, alaturi de o felie de paine cu unt sau gris cu lapte. Este perfecta atat pentru adulti cat si bebelusi sau copii.", "articleBody" : "Ingrediente:\n\n\n 300 g de afine proaspete sau congelate\n 2 linguri de apa\n sucul de la o jumatate de lamaie\n un varf de cutit de guma xanthan\n optional: o lingurita de extract de vanilie", "url" : "https://totul-bio.blogspot.com/2019/07/reteta-de-dulceata-de-afine-fara-zahar.html", "publisher" : { "@type" : "Organization", "name" : "Totul Bio" } } Aceasta dulceata de afine fara zahar merge de minune alaturi de o portie sanatoasa de clatite americane cu fulgi de ovaz si banane, ca si topping pentru iaurt, alaturi de o felie de paine cu unt sau gris cu lapte. Este perfecta atat pentru adulti cat si bebelusi sau copii.


Reteta de dulceata de afine fara zahar

Ingrediente:300 g de afine proaspete sau congelate2 linguri de apasucul de la o jumatate de lamaieun varf de cutit de guma xanthanoptional: o lingurita de extract de vanilie
Preparare:Pune afinele impreuna cu apa, sucul de lamaie (si vanilia) pe foc intr-o cratita antiaderenta.
Fierbe la foc mediu aproximativ 15 minute, amestecand incontinuu. Indeparteaza spuma care se formeaza.
Daca iti doresti o consistenta mai fina, pune afinele intr-un blender si mixeaza-le. Daca nu, zdrobeste-le usor cu o furculita.
La final, adauga un varf de cutit de guma xanthan, amestecand bine. Guma xanthan actioneaza ca si agent de ingrosare si ai nevoie doar de o cantitate mica pentru toata compozitia.
Pune dulceata in borcane sterilizate si bine uscate si depoziteaza la frigider.

Daca preferi sa cumperi din comert dulceata de fructe fara zahar, iata cateva variate unde o gasesti: Unde gasesc dulceata 100% naturala din fructe fara zahar?


Vezi si alte retete de dulceata:Dulceata de portocaleDulceata de kiwi cu bananeDulceata de kiwi

23. Unde gasesc sirop de artar? 🍁 - Jun 23, 2019 1:58:00 PM
Siropul de artar este un indulcitor natural care se obine din seva copacului cu nume omonim. Ceea ce diferentiaza un siropurile de artar unele de altele este culoarea. Cu cat sunt mai inchise la culoare, cu atat sunt mai aromate.

sirop de artar
Siropul de artar este si unul dintre cei mai sanatosi indulcitori, avand un indice glicemic mediu, mai exact 54. In plus, acest sirop contine si 24 de antioxidanti sub forma de compusi fenolici care au rolul de a preveni bolile cardivasculare, bolile cronice, diabetul si cancerul. Pe langa antioxidanti, acesta mai contine si o serie de minerale (zinc, mangan, calciu, potasiu, fosfor, seleniu, crom).

Siropul de artar este cel mai adesea folosit ca si indulcitor in diverse RETETE, dar poate fi consumat si ca atare presarat peste o portie de clatite pufoase americane, in iaurt, musli, etc.


Unde gasesc sirop de artar?
1. Vegis.ro - sirop de artarvegis.ro - sirop de artar
Pe Vegis.ro gasesti sirop de artar bio/ecologic de la branduri precum Solaris, Rapunzel, Dennree and Green Organics.

2. Biosano.ro - sirop de artar

Pe Biosano.ro gasesti sirop de artar grad A si B de la Solaris, sirop de artar tip C de la Green Oragnics si sirop de artar tip A bio de la Dragon Superfoods.


3. eMag.ro - sirop de artar

eMag.ro - sirop de artar
Pe eMag.ro gasesti una dintre cele mai variate game de siropuri de artar de la diverse branduri si importatori.



De asemenea, o gama si mai variata gasesti pe Amazon.com:

amzn_assoc_placement = "adunit0"; amzn_assoc_search_bar = "true"; amzn_assoc_tracking_id = "188900-20"; amzn_assoc_search_bar_position = "bottom"; amzn_assoc_ad_mode = "search"; amzn_assoc_ad_type = "smart"; amzn_assoc_marketplace = "amazon"; amzn_assoc_region = "US"; amzn_assoc_title = "Shop Related Products"; amzn_assoc_default_search_phrase = "maple syrup"; amzn_assoc_default_category = "All"; amzn_assoc_linkid = "24d26575f739a3dc0bd077cfc1a83966";



24. Clatite pentru bebelusii de peste 8 luni - May 31, 2019 12:21:00 PM
Clatitele sunt perfecte atat pentru micul dejun sau snack cat si atunci cand avem pofta de ceva dulce. Este unul dintre cele mai consumate deserturi, atat de catre cei mari cat si de catre ce mici. Pentru ca avem deja pe blog retete de clatite americane, insa dorim sa-ti prezentam si cateva retete de clatite sau pancakes pentru bebelusii de peste 8 luni.


Clatite americane pentru bebe cu banane si afine
Sursa foto: Healthylittlefoodies.com
Ingrediente:2 banane bine coapteun sfert de cana de afineo jumatate de cana de fainaun praf de scortisoarao lingurita de ulei de cocos pentru prajit
Preparare:Zbobeste bine banana cu o furculita, apoi incorporeaza faina si scortisoara.Adauga si afinele intregi.Incalzeste o tigaie antiaderenta la foc mediu, unge cu ulei de cocos, apoi adauga cate o lingura din compozitie si prajeste pe ambele parti pana devin aurii.Lasa-le sa se raceasca inainte de a fi servite.

Clatite pentru bebelusi cu fulgi de ovaz si banana
Clatite pentru bebelusi cu fulgi de ovaz si bananaSursa foto: Mylittlemoppet.com

Ingrediente:90 g de fulgi de ovazo banana bine coapta125 ml de lapteo lingura de ulei de masline sau de cocos pentru prajit
Preparare:Adauga fulgi de ovaz intr-un robot de bucatarie si pulseaza de cateva ori pentru a-i macina.Adauga apoi banana si laptele si omogenizeaza compozitia.Incinge o tigaie antiaderenta la foc mediu, unge cu putin ulei, apoi cu o lingura ia putin din compozitie, formeaza clatitele si coace-le pe ambele parti.

Clatite cu banana si mar pentru bebe
Clatite cu banana si mar pentru bebeSursa foto: Weaningful.com

Ingrediente:1 maro banana1 ou2 linguri de fainaun praf de scortisoara
Preparare:Da marul pe razatoarea mare si stoarce-l de suc.Banana zrobeste-o cu furculita, dupa care adauga marul ras, faina, oul si scortisoara.Incorporeaza toate ingredientele, apoi ia putin din compozitie si coace intr-o tigaie unsa cu putin ulei de cocos sau de masline fiecare clatita.




25. Smoothie detoxifiant cu sfecla rosie si banana - May 28, 2019 7:01:00 PM

Aceasta reteta de smoothie detoxifiant cu sfecla rosie, banana, seminte de chia si lapte (vegetal) este alegerea perfecta pentru un mic dejun rapid. Pe langa culoarea roz, vibranta, acest smoothie este foarte nutritiv, gustos si energizant.

Sfecla rosie este una dintre cele mai nutritive legume, continand aproape toate vitaminele si mineralele de care are nevoie corpul uman. Bananele in schimb sunt bogate in vitamina B6, vitamina C, fibre si mangan.

Smoothie detoxifiant cu sfecla rosie si bananaSursa foto: Watchwhatueat.com
Ingrediente:o jumatate de sfecla rosieo banana bine coaptao lingura si jumatate de seminte de chiao jumatate de lingurita de extract de vanilieo cana de lapte (cei vegani pot opta si pentru varianta de lapte vegetal: migdale, soia, cocos, ovaz)optional: o lingura de miere
Combina toate ingredientele intr-un blender, iar in functie de gust, poti indulci cu o lingura de miere.



Vezi si alte retete de smoothie: